Druiven Van Zeeuwse Bodem

WIJNDOMEIN SABBINGE

Wijndomein Sabbinge is een jonge wijngaard aangeplant in 2018 in de polders nabij het historische dorp Oud-Sabbinge, Zeeland. De wijngaard is gelegen op de boerderij van familie Noordhoek waar diverse landbouw activiteiten naast elkaar worden bedreven. Op de boerderij worden scharrelkippen en edelherten gehouden en worden er diverse gewassen geteeld. De wijnen zijn een welkome en passende aanvulling in het assortiment van het edelherten- en scharrelkippenvlees.

De wijngaard kenmerkt zich door de kalkrijke kleigrond en het hoge gehalte aan mineralen. Deze kleigrond is ontstaan door vele eeuwen geleden de zee in te polderen om landbouw te kunnen gaan bedrijven en te kunnen wonen.

Onze Wijngaard

2021

Onze eerste oogst

Als boerenbedrijf zijn wij trots op onze producten en trots op de duurzame manier waarop wij boeren. We blijven ons verdiepen en ontwikkelen, opzoek naar nieuwe mogelijkheden. Inmiddels hebben we 10 hectare land met onze herten erop, zijn we trots op Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip en hebben we nu ook onze eigen wijngaard!

“Onze wijnstokken zullen pas echt op volle kracht zijn over enkele jaren. Dan pas hebben we hopelijk druiven met een volle smaak. We zullen geduldig moeten zijn en door de jaren heen veel moeten proeven. Maar het is fantastisch om weer een nieuwe dimensie toe te voegen aan ons boerenbedrijf en weer veel te leren”, aldus Henk Noordhoek.

2021 was het eerste jaar dat wij in de nazomer onze eerste druiven hebben kunnen plukken. Onze wijngaard is gelegen aan de zijkant van de wintergarten van De Zeeuwse Kip, tegen de weilanden aan waar onze edelherten grazen. De wijngaard bestaat uit 16 rijen met daaraan druivenstokken. Het uitzetten van de rijen en afstanden kwam zeer nauw, zodat onze landbouwmachines gemakkelijk door de rijen kunnen rijden.

Alles in onze wijngaard is erop gericht om in de toekomst druiven te kunnen oogsten van hoogwaardige kwaliteit.

Voordat we onze druiven voor de eerste keer konden oogsten, zijn voorafgaand aan het plukken de blauwe vogelnetten verwijderd. Dit gebeurt automatisch met behulp van onze shovel. Daarna konden we echt gaan plukken met de hand, met hulp van familie en vrienden!

Nadat alle druiven waren geplukt werden deze eerst gekneusd en daarna ontsteeld door onze machine en vervolgens naar de wijnpers gepompt. In de wijnpers zit een grote ballon die zichzelf opblaast door middel van waterdruk. Het sap van de druiven wordt hiermee door de gaatjes heen geperst. Vervolgens werd dit sap overgegoten in onze grote vaten. Na 2 dagen is er gist aan toegevoegd en begon het wachten totdat de suikers zijn omgezet naar alcohol.

Twee soorten

Onze druiven

Wij hebben twee soorten druiven die aan onze wijnranken groeien en die wij hopen te gaan gebruiken voor de productie van wijn.

Onze blauwe druif is de Cabernet Cortis. Dit is een van oorsprong Duitse druif en is erg geschikt voor noordelijk gelegen wijnstreken doordat de plant goed tegen de vorst kan en ook goed omgaat met weinig zonlicht. De bessen zijn middelgroot en hebben een diep rode, paarse kleur. De oogst van deze druiven gaan wij gebruiken om in de toekomst rode wijn van te maken. De druiven van onze eerste pluk worden gebruikt om rosé van te maken. De wijnstokken in onze wijngaard zijn nu namelijk nog te jong om er rode wijn van te maken.

De druiven van de druivensoort Souvignier Gris gebruiken wij om in de toekomst witte wijn van te maken. Deze witte druivensoort is ook geschikt voor de noordelijk gelegen wijnstreken. De kleur van de druiven is overigens licht roze.

Wijngaard_Hand wijn_Zeeuwse Boer

Op de dag voorafgaand aan het bottelen wordt de wijn gefilterd om de laatste onzuiverheden uit de wijn te halen. De wijn wordt van het ene vat naar een ander vat gepompt met daar tussenin de filtermachine. Hier zitten fijnmazige filtermatten in die de onzuiverheden tegenhouden.

Op de dag van het bottelen wordt de bottelmachine op het wijnvat aangesloten. Met behulp van een motor wordt de leiding vacuüm getrokken waardoor de wijn naar de bottelmachine stroomt. Er kunnen tegelijkertijd 4 flessen onder de bottelmachine staan. De fles wordt automatisch afgevuld op 75 cl. Hierna wordt met behulp van een schroefdop machine de schroefdop op de fles vastgeklemd en een snede gemaakt om de dop te kunnen laten draaien.

De laatste handeling is de fles aan de voor- en achterzijde te etiketteren. Daarna worden de flessen in een fruitkist gelegd en afgedekt om de wijn in het donker te kunnen bewaren.

Wijndomein Sabbinge Witte Wijn

Waan je op een zorgeloze zomerdag in de polder bij Oud-Sabbinge.
Ga lekker zitten. Zoek wat verkoeling, pak je moment en maak het van jou.

Wijndomein Sabbinge Rosé Wijn

Tijd voor wat verkoeling. Op een warme lente- of eerste zomerdag. In de middag of vooravond, bij de borrel of op vakantie. Pak je moment en maak het van jou.

Webwinkel

Van hertenbiefstuk, rugfilet, hertengehakt, hertenburgers tot een stoofvlees. Alle producten zijn eenvoudig te bestellen via de webwinkel.

Recepten

Ons hertenvlees kun je op veel verschillende manieren klaarmaken. Doe inspiratie op en bekijk de overheerlijke recepten.

Kippenboerderij

De Zeeuwse Kip

Naast de hertenproducten bieden wij u ook kipproducten aan van De Zeeuwse Kip. De kippen worden net als de herten op onze boerderij gehouden. Klik op de button voor meer informatie over De Zeeuwse Kip.