Hertenboerderij

HET ZEEUWSE HERT

In het rustieke Wolphaartsdijk, midden in het hart van Zeeland, bevindt zich onze hertenboerderij. Hier krijgen de edelherten de rust en de ruimte om optimaal en zo natuurlijk mogelijk op te groeien. De edelherten lopen het grootste gedeelte van het jaar op de weilanden en dijken rondom de boerderij. De herten laveien (zoeken naar voedsel) gedurende de dag en voorzien zichzelf van vers gras, fruit, noten en takjes van de hagen. Wanneer de winter intreedt, komen de edelherten op stal om zich warm te houden en krijgen ze voedsel dat buiten niet meer te vinden is.

Gezond

Hertenvlees is van nature een magere vleessoort, rijk aan eiwitten, ijzer, zink en een gezond alternatief voor wie een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet volgt.

Wijn & Hert

Hertenvlees combineert uitstekend bij wijn. Van belang is welk deel en op welke wijze het wordt bereid. Bij twijfel kies van zowel rood als wit een stevige wijn met een hoog smaakgehalte.

De Smaak

Hertenvlees van de boerderij wordt in het algemeen als laagdrempeliger ervaren dan het echte wildvlees. Het vlees heeft minder de scherpe smaak van het echte wild.

#zekeruitZeeland

Zeker Zeeuws

zeker zeeuws

Het Zeeuwse Hert is een Zeker Zeeuws® Streekproduct. Een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dat is bovendien op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.

Bokken en Hindes

Onze Roedel

De edelherten van Het Zeeuws Hert lopen op 10 hectare aan weilanden en dijken rondom de hertenboerderij. De zeventig moederdieren en twee dekbokken blijven op de boerderij. De moederherten (hindes) worden gemiddeld vijftien jaar oud. Ze baren één hertenkalf per jaar, uitzonderingen daargelaten.

In september en oktober als de bronsttijd aanbreekt, bevruchtten de bokken tientallen hindes. Ze eten dan weinig tot niet en in de natuur sterven ze soms van uitputting als er voedselgebrek is. Op de boederij gebeurt dat niet.

Het gewei wordt vlak voor de bronst verwijderd om verwondingen gedurende de bronst bij de bok zelf en hindes te voorkomen. Vanaf het voorjaar groeit het gewei binnen enkele maanden weer volledig aan.

De dieren leven ook op de hertenboerderij in roedels. Een ziek dier wordt in het wild normaal gesproken uitgestoten en aan zijn lot over gelaten. Op de boerderij gebeurt dat ook, maar wij laten een ziek dier behandelen, waarna het weer wordt opgenomen door de roedel. Gelukkig zijn ziektes bij edelherten geen groot probleem en de hindes kalven na een dracht van acht maanden af zonder tussenkomst van een veearts.

Natuurlijke Omgeving

Bomen en struiken

Op de boerderij zijn hagen, windsingels, solitaire kersen-, eiken- en vlierbomen, rozenbottel- en meidoornstruiken en fruitgaarden aangeplant om het de dieren naar de zin te maken en een gevarieerd rantsoen te geven. Ook zijn er waterputten gegraven, zodat de herten met de modder daaruit zelf hun vacht kunnen verzorgen.

Het rantsoen in de winter bestaat voornamelijk uit kuilgras, tarwe, brok en voederbieten. Al deze grondstoffen komen van onze eigen grond of collega-boeren uit Zeeland.

We willen met onze hertenboerderij het milieu zo min mogelijk belasten en gaan respectvol om met onze herten en de natuur. Daarnaast is onze boerderij volledig energieneutraal dankzij zonnepanelen en de houtkachel op snoeihout dat afkomstig is uit de regio.

Onze Wijngaard

Druiven van Zeeuwse bodem

Wijndomein Sabbinge

Wijndomein Sabbinge is een jonge wijngaard aangeplant in 2018 in de polders nabij het historische dorp Oud-Sabbinge, Zeeland. De wijngaard is gelegen op de boerderij van familie Noordhoek waar diverse landbouw activiteiten naast elkaar worden bedreven. Op de boerderij worden scharrelkippen en edelherten gehouden en worden er diverse gewassen geteeld. De wijnen zijn een welkome en passende aanvulling in het assortiment van het edelherten- en scharrelkippenvlees.

De wijngaard kenmerkt zich door de kalkrijke kleigrond en het hoge gehalte aan mineralen. Deze kleigrond is ontstaan door vele eeuwen geleden de zee in te polderen om landbouw te kunnen gaan bedrijven en te kunnen wonen.

Webwinkel

Van hertenbiefstuk, rugfilet, hertengehakt, hertenburgers tot een stoofvlees. Alle producten zijn eenvoudig te bestellen via de webwinkel.

Recepten

Ons hertenvlees kun je op veel verschillende manieren klaarmaken. Doe inspiratie op en bekijk de overheerlijke recepten.

Kippenboerderij

De Zeeuwse Kip

Naast de hertenproducten bieden wij u ook kipproducten aan van De Zeeuwse Kip. De kippen worden net als de herten op onze boerderij gehouden. Klik op de button voor meer informatie over De Zeeuwse Kip.