Tartaar van hert met ijs van gerookte paprika

Een prachtige tip van Hap & Tap voor het aanstaande kerstmenu: Tartaar van hert met ijs van gerookte paprika.

Gang: Voorgerecht
Porties: 4 personen

Equipment:

  • 1 Vacumeertoestel
  • 1 sous-vide toestel (type Anova)
  • 1 Ijsmachine

Ingrediënten:

Voor de tartaar:

  • 280 g hertenrugfilet
  • 15 g sjalot, superfijn gehakt
  • 8 g gesneden bieslook
  • 30 g goeie olijfolie
  • 7 g pijnboompitten, geroosterd
  • Zeezout
  • Zwarte peper

Voor het ijs van gerookte paprika:

  • 200 g rode paprika (dit is het gewicht zonder steel, zaadlijsten en pel)
  • 50 ml volle melk
  • 25 g Procrema
  • Zeezout
  • Witte peper
  • Beetje wijnazijn

Voor het krokantje van inktvisinkt:

  • 30 g boter, gesmolten
  • 20 g suiker
  • 44 g eiwit
  • 66 g bloem
  • 10 g geraspte parmezaan
  • 1 zakje inktvisinkt

Voor de afwerking:

  • Blaadjes postelein of Oost-Indische kers
  • Griekse yoghurt
  • Topp’d zaden en granen crumble (zie tip onderaan)

Instructies:

Voor de tartaar:

  • Koel het vlees tot 0° C en snij het met een mes in fijne blokjes.
  • Breng het op smaak met sjalot, olijfolie, zeezout, zwarte peper en bieslook.
  • Meng er de geroosterde pijnboompitten onder.
  • Zet afgedekt weg in de koeling tot gebruik.

Voor het ijs van gerookte paprika:

  • Rook de paprika in een BBQ (bij voorkeur een Green Egg).
  • Pel de paprika en mix hem met melk. Breng op smaak af met zeezout, witte peper en een beetje wijnazijn. Voeg aan deze coulis de Procrema toe (ijsstabilisator).
  • Draai het ijs à la minute af in een ijsmachine.
  • Ik ging als volgt tewerk:
  • Warm 80 g hooi in de oven gedurende 25 min op 150° C.
  • Trek het hooi vacuüm met de versneden paprika: stukken paprika, ontdaan van zaadlijsten en steel.
  • Verwarm een warmwaterbad voor op 90° C.
  • Leg de vacuümzak gedurende 25-30 min in het warmwaterbad.
  • Haal de paprika uit de zak, laat afkoelen en pel de paprika.
  • Steek met een uitsteekring 4 rondjes paprika uit die je gebruikt voor de afwerking.
  • Ga vervolgens tewerk zoals hierboven beschreven.

Voor het krokantje van inktvisinkt:

  • Meng alle ingrediënten. Strijk uit in mal en bak in de oven op 170° C gedurende 10 min.
  • Kruid de krokantjes met zout wanneer ze gebakken zijn.

Afwerking:

  • Schep de tartaar in een ring en druk goed aan.
  • Leg er een inktvisinkt krokantje op.
  • Werk af met een quenelle ijs van gerookte paprika, een rondje paprika, toefjes Griekse yoghurt, blaadjes postelein of Oost-Indische kers en Topp’d crumble.